Nejen podvodné prodeje, už i nákupy
Na českém serveru o fotografování Paladix, kde je velice rozšířený baraz, prodávám objektiv. Celkem běžné starší manualní pevné ohnisko, proto jsem se docela podivoval, když mi napsala paní Wayne Smith z UK, zda je ještě na prodej, v jakém je stavu a kolik je cena. Tak jsem samozřejmě slušně odpověděl, poslal fotky, podrobný popis a čekal co bude dál. A tady to začalo být podezřelé.
Wayne Smith napsala, že se z Anglie a že objektiv (zásadně v mailech označuje zboží jako item, aby připravené odpovědi pasovaly na cokoliv) shání pro svého klienta z Nigérie. Hned jsem dostal nigerijskou adresu kam mám „item“ zaslat, nabídla i vyšší cenu a požádala o číslo účtu kam poslat peníze.
Hello There,
Thanks for the message…My name is Mrs Wayne Smith from UK and Am
really interested in buying the item for a to my client who base in
Nigeria…
Due to urgency, i will like to pay 3,000KC plus the shipment cost
to him in Nigeria via a register post office …
Am ready to pay you via bank transfer…so kindly include your bank
details so that i can make the payment for quick transaction..
Below is the shipment address
Name…Ennyola Olaniyan
Address…Ae 8 Matazu Close
City..Tudun wada
State..Kaduna
Country…Nigeria
Zip Code..23462
Tel…+2347039169318
Below is the bank information needed for the transaction…
Bank Name :
Bank Address :
Account Number :
Account Name :
Swift Code :
Kindly get back to me now fast so that i can forward it to my bank
manager for quick transaction..
Thanks,
Mrs Wayne Smith..
Jako odpověď jsem poslal svůj PayPal účet na který může peníze zaslat, neboť má banka (mBank) nepodporuje platby ze zahraničí, což je pravda. A osobně jsem očekával, že už se neozvou. Náhle mi ale došel e-mail z PayPalu, že mám peníze na účtě. Už jsem se opravdu hodně překvapen chystal jít zabalit objektiv, ale když jsem se na PayPal účet zalogoval, peníze nikde. Prohlédl jsem si e-mail od „PayPalu“ a hned jsem uviděl několik odlišností. Především v tom kam vedly odkazy a co zapomněli oeditovat z předchozích pokusů :) Tak to je tedy průhledné.
Nemyslím si že by šlo o Phishing, žádný odkaz nevedl někam, kde bych
zadával přihlašovací údaje paypalu (pokud to tedy Gmail neodfiltroval)
spíš asi čekají, že to sem tam někdo na uvedenou adresu opravdu pošle jen
na základě potvrzovacího e-mailu. Je to velice, velice naivní, ale možná
že ve velkém se jim někoho podvést podaří ![]()
Odepsal jsem, že čekám až peníze dorazí, Wayne na to, že ok, že počkáme a tím to pro mě končí. Leda by jim na tu adresu chtěl poslat někdo nějaký jiný dáreček. Možná bych jim něco také poslal, škoda jen, že je to poštovné tak drahé :)
-
http://www.dadajax.net dadajax
-
mistak
-
ToM
-
Anna